daisy16

daisy16

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Dorsz w panierce jogurtowej z puree ziemniaczanym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zachecam do wypróbowania innej niż bułka tarta panierki. Jest ona delikatna i chrupiąca. Można ja stosować do wielu gatunków ryb.

Dorsz w panierce jogurtowej z puree ziemniaczanym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Dorsz w panierce jogurtowej z puree ziemniaczanym

Panierka

Sałatka

  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ogórek zielony
  • zielona cebulka
  • pieprz, sól do smaku

Puree

Sposób przygotowania:

Dorsz w panierce jogurtowej z puree ziemniaczanym
Ryba:

Fileta z dorsza dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Pieprzymy go i solimy z 2 stron. Panierka: Z podanych składników zrobić ciasto jak na racuchy. Dokładnie obmoczyć w cieście naszą rybę i piec ją na mocno rozgrzanym oleju.

Sałatka:

Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cebulę zielona siekamy w krążki. Ogórka zielonego obieramy ze skórki kroimy na pół a następnie na cieniutkie plasterki.

Szpinak:

Przepis wzięłam z innego mojego: https://gotujmy.pl/szpinak-z-czosnkiem,przepisy-dodatki-przepis,251241.html

Ziemniaki:

Gotujemy ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Następnie odcedzamy wodę i wlewamy ciepłe mleko oraz nieweilką ilość masła. Potem najlepiej rogalka delikatnie mieszamy.
Dorsz w panierce jogurtowej z puree ziemniaczanym
Rybę przekrawamy na pół i doprawiamy sola i pieprzem
Dorsz w panierce jogurtowej z puree ziemniaczanym
Panierkę do naszej ryby przygotowujemy tak jak w opisie
Dorsz w panierce jogurtowej z puree ziemniaczanym
Rybe w cieście smazymy na mocno rozgrzanym oleju
Dorsz w panierce jogurtowej z puree ziemniaczanym
Salatka będzie naszym dodatkiem do obiadu
Dorsz w panierce jogurtowej z puree ziemniaczanym
Szpinak jest pyszny i soczysty możemy go również podawac z rybą
Dorsz w panierce jogurtowej z puree ziemniaczanym
Ziemniaki wymieszane z mlekiem i odrobiną masła- puree

Tagi:

dania ryby