Sposób przygotowania:
Karkówka w musztardzie i orzechach
Karkówkę myję osuszam recznikiem papierowym nacieram równomiernie solą i pozostałymi przyprawami z każdej strony,zawijam w folię spożywczą i wkąłdam do lodówki najlepiej na całą noc. Nastepnego dnia nagrzewam piekarnik do 180*c odwijam mięso z folii wkłądam do naczynia żaroodpornego wlewam szklankę wody zamykam naczynie pokrywką i piekę 50 minut. W tym czasie robię płaszczyk orzechowy: natkę pietruszki i szczypiorek siekam nożem,wsypuję do miski dodaję zmielone orzechy musztardę wbijam jajka wsypuję bułkę dodaję pokruszony drobniutko chlebek i mieszam wszystko na jednolitą masę ,doprawiam do smaku solą i pieprzem kolorowym. Po upływie 50-60 minut wyjmuję karkówkę smaruję wierzch masą i wkładam ponownie do piekarnika i piekę jeszcze około 45 minut.Gdyby wierzch zaczął zbyt szybko się rumienić nakrywam folią aluminiową i ściągam przed końcem pieczenia. Po upieczeniu wystudzić.Kroić na drugi dzień,podawać jako dodatek do pieczywa.