2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Karkówka w musztardzie i orzechach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 550
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Karkówka w orzechowo-musztardowym płaszczu krucha i soczysta idealna na świąteczny stół,warto wypróbować!

Karkówka w musztardzie i orzechach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w musztardzie i orzechach

 

  • 80 dag karkówki bez kości
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 peczka szczypiorku cienkiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 kromka chleba pszennego
  • pieprz kolorowy do smaku
  • czubryca zielona do smaku
  • sól himalajska do smaku
  • majeranek do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówka w musztardzie i orzechach
Karkówkę myję osuszam recznikiem papierowym nacieram równomiernie solą i pozostałymi przyprawami z każdej strony,zawijam w folię spożywczą i wkąłdam do lodówki najlepiej na całą noc. Nastepnego dnia nagrzewam piekarnik do 180*c odwijam mięso z folii wkłądam do naczynia żaroodpornego wlewam szklankę wody zamykam naczynie pokrywką i piekę 50 minut. W tym czasie robię płaszczyk orzechowy: natkę pietruszki i szczypiorek siekam nożem,wsypuję do miski dodaję zmielone orzechy musztardę wbijam jajka wsypuję bułkę dodaję pokruszony drobniutko chlebek i mieszam wszystko na jednolitą masę ,doprawiam do smaku solą i pieprzem kolorowym. Po upływie 50-60 minut wyjmuję karkówkę smaruję wierzch masą i wkładam ponownie do piekarnika i piekę jeszcze około 45 minut.Gdyby wierzch zaczął zbyt szybko się rumienić nakrywam folią aluminiową i ściągam przed końcem pieczenia. Po upieczeniu wystudzić.Kroić na drugi dzień,podawać jako dodatek do pieczywa.
Karkówka w musztardzie i orzechach
umytą karkówkę obsypujemy równomiernie ziołami owijamyw folię i marynujemy w lodówce
Karkówka w musztardzie i orzechach
posiekaną zieleninę mieszamy z orzechami musztardą
Karkówka w musztardzie i orzechach
dodajemy chlebek pokruszony bułkę tartą i mieszamy na jednolita masę
Karkówka w musztardzie i orzechach
masą orzechową smarujemy podpieczone mięso i pieczemy dalej