Sposób przygotowania:
Karkówka w musztardzie francuskiej
Dowolny kawał karkówki kładziemy na blachę, na której wcześniej wysypana jest sól na wysokość ok. 1 cm. Karkówkę smarujemy grubo musztardą. W rozgrzanym piekarniku (ok. 200st.C) pieczemy przez od 1,5 do2 godz. w zaleznosci od wielkosci karkówki. Mozna ja przez pewien czs przykryc zeby sie musztarda nie przypaliła zbytnio a potem znowu odkryc. Koniec !!!! Reszta, czyli dodatki, wg uznania.Pokroić w plastry i .... am-am !!!
Sarenka
msewka
Z tą solą już się od dawna przymierzam i miałam opory, ale tak soczyście to mięsko wygląda, że musi być pyszne.I czy sól jest dowolna(tzn. gruba lub miałka)?
bernika
Msewko, ta spora ilosć soli nie ma wpływu na potrawe. jest to jedna z metod od dawna znana pieczenia na soli lub w soli zarowno mies, drobiu czy ryb. Sol zatrzymuje wode i tłuszcz spływajacy z miesa, a sama oddaje do potrawy wilgoc i smak. Pod wpływem pieczenia sol zamienia sie w skorupe, mieso nie przywiera do soli i nie jest słone. Jest smaczne i w rownym stopniu przechodzi smakiem soli ale nienadmiernie. Wazne zeby wysoksoc soli była od 1cm do 2cm w zalleznosci od wielkosci naczynia w ktorym sie piecze. Im wieksza warstwa tym lepiej. Ja uzywam zwykłej soli drobnej ale mozna tez grubej, czy morskiej. Ważne jest by po połozeniu miesa na sol juz go nie ruszac, wtedy sol sie nie przyklei do niego. Na stronei mojego gotownai mam zdjecia meisa przed pieczeniem i po . Mozesz zerkanac moze ci to ułatwi decyzje. Tutaj link:
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/kolacje/karkowka_w_musztardzie_francuskiej
msewka
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.Skorzystam z przepisu na pewno.
evita0007