Sposób przygotowania:
Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym
Rybę oprószyć solą i pieprzem cytrynowym - z obu stron. (Opcjonalnie można odstawić na 1/2 h do lodówki, ale to nie reguła.)
Następnie pstrąga przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i dusić (pod przykryciem) około 5 minut. (Tłuszczu nie powinno być zbyt dużo.) Dodać śmietankę, chrzan, koperek.
Całość dokładnie wymieszać i poddusić przez dodatkowe kilka minut, aż sos się zredukuje.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Następnie pstrąga przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i dusić (pod przykryciem) około 5 minut. (Tłuszczu nie powinno być zbyt dużo.) Dodać śmietankę, chrzan, koperek.
Całość dokładnie wymieszać i poddusić przez dodatkowe kilka minut, aż sos się zredukuje.
W razie potrzeby doprawić do smaku.