Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1015]

Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna i prosta propozycja na pstrąga. Sos jest rewelacyjny, a całość idealnie dopasowana smakowo. Polecam.

Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym

Składniki:

Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym

 

  • 4 filety z pstrąga (u mnie z łososiowego)
  • 2-3 łyżki chrzanu z słoiczka (wg gustu i ostrości)
  • 150-200 ml śmietanki 30% (może być też 12-18%)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • olej
  • pieprz cytrynowy, sól

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym
Rybę oprószyć solą i pieprzem cytrynowym - z obu stron. (Opcjonalnie można odstawić na 1/2 h do lodówki, ale to nie reguła.)

Następnie pstrąga przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i dusić (pod przykryciem) około 5 minut. (Tłuszczu nie powinno być zbyt dużo.) Dodać śmietankę, chrzan, koperek.

Całość dokładnie wymieszać i poddusić przez dodatkowe kilka minut, aż sos się zredukuje.

W razie potrzeby doprawić do smaku.

Tagi:

ryby pstrąg