Sposób przygotowania:
Karkówka zapiekana w winie z jabłkamiKrok 1
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy karkówkę, posypujemy pieprzem ziołowym mielonym, majeranek wsypujemy na dłoń, rozcieramy w palcach i wcieramy w mięso. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce, również wcieramy w mięso.
Widelcem nakłuwamy karkówkę, zawijamy w folię spożywczą i na noc do lodówki wkładamy by przeszło przyprawami.
Krok 2
Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, tak właśnie razem ze skórką, wkładamy do naczynia żaroodpornego, na jabłka wkładamy karkówkę, przykrywamy naszą "pokrywką" i do pieca na dwie godzinki w 200 stopniach pieczemy.
Krok 3
Karkówkę po godzinie podlewamy czerwonym winem, ja daje słodkie ale może być też wytrawne.
Karkówka puszcza sok który miesza się z winem podczas pieczenia. W wytworzonym sosiku rozpuszczają się jabłka-powstaje puree.
Po 2 godzinach karkówka dochodzi. Można ja podać z ziemniakami pokrojoną w plastry i z puree jabłkowym.