lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karkówka zapiekana w winie z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 14

No to mamy mięso dziś, tak jak lubię. Pikantnie lekko słodkawo i sama przyjemność z jedzenia. Karkówka wyszła idealna, a puree z jabłuszka wyśmienite. Wino nadało przyjemnego posmaku.

Karkówka zapiekana w winie z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka zapiekana w winie z jabłkami

Składniki:

  • karkówka z tłuszczykiem 1.1/2 kg

 

  • majeranek 4 łyżki

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

  • wino słodkie do podlania mięsa

 

  • ewentualnie woda do podlania

Sposób przygotowania:

Karkówka zapiekana w winie z jabłkami

Krok 1

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy karkówkę, posypujemy pieprzem ziołowym mielonym, majeranek wsypujemy na dłoń, rozcieramy w palcach i wcieramy w mięso. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce, również wcieramy w mięso.

Widelcem nakłuwamy karkówkę, zawijamy w folię spożywczą i na noc do lodówki wkładamy by przeszło przyprawami.

Krok 2

Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki, tak właśnie razem ze skórką, wkładamy do naczynia żaroodpornego, na jabłka wkładamy karkówkę, przykrywamy naszą "pokrywką" i do pieca na dwie godzinki w 200 stopniach pieczemy.

Krok 3

Karkówkę po godzinie podlewamy czerwonym winem, ja daje słodkie ale może być też wytrawne.

Karkówka puszcza sok który miesza się z winem podczas pieczenia. W wytworzonym sosiku rozpuszczają się jabłka-powstaje puree.

Po 2 godzinach karkówka dochodzi. Można ja podać z ziemniakami pokrojoną w plastry i z puree jabłkowym.

Karkówka zapiekana w winie z jabłkami
Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki-tak, właśnie razem ze skórką wkładamy do naczynia żaroodpornego
Karkówka zapiekana w winie z jabłkami
Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy karkówkę,posypujemy pieprzem ziołowym.
Karkówka zapiekana w winie z jabłkami
Mielonym,majeranek wsypujemy na dłoń , rozcieramy w palcach i wcieramy w mięso.
Karkówka zapiekana w winie z jabłkami
Na jabłka wkładamy karkówkę,przykrywamy naszą "pokrywką" i do pieca na dwie godzinki w 200 stopniach pieczemy.

Tagi:

karkówka