VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Karkówka zapiekana z cebulką i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięciutka i przeniknięta smakiem cebulki karkówka, dodatkowo z ciągnącym serem. Idealny obiad! Polecam wszystkim bo to na prawdę pyszny obiad.

Karkówka zapiekana z cebulką i serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka zapiekana z cebulką i serem

 

  • 700 g karkówki
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • Płatki czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • 100 g sera
  • Koperek

 

Sposób przygotowania:

Karkówka zapiekana z cebulką i serem
Karkówkę kroimy na plastry. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor . Na karkówce rozkładamy kilka płatków czosnku i przysmażoną cebulkę. Wszystko smarujemy keczupem. Przykrywamy folia aluminiową i odstawiamy na jakiś czas do lodówki ( u mnie 12 godzin). Wstawiamy na nagrzanego do 190*C piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę 10 minut. Przed końcem zdejmujemy folię i posypujemy startym żółtym serem. Po wyjęciu posypujemy świeżym koperkiem.
Karkówka zapiekana z cebulką i serem
Etap 1 Cebulkę podsmażamy na rozgrzanym oleju
Karkówka zapiekana z cebulką i serem
Etap 2 Karkówkę marynujemy przez jakiś czas w lodówce