izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Krem karmelowy domowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowy krem karmelowy doskonale nadaje się zarówno do kanapek, naleśników jak i słodkich deserów czy lodów.

Krem karmelowy domowy

Składniki:

Krem karmelowy domowy

 

Sposób przygotowania:

Krem karmelowy domowy
Garnek wstawiamy na średni ogień i wsypujemy do niego cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się skarmelizuje i uzyska złoty kolor. Od czasu do czasu mieszamy poprzez potrząśnięcie garnkiem. Gdy cukier będzie miał postać płynną, dodajemy do niego margarynę i szybko mieszamy, aby tłuszcz się rozpuścił. Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do garnka śmietanę energicznie mieszając sos. Przelewamy powstały krem do pojemnika i wstawiamy do lodówki, aby stężał.