kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sos karmelowy z solą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najlepszy jaki jadłam. Gęsty, maślany słonawy. Do lodów, deserów, gofrów, naleśników i... jedzenia łyżeczką :)

Sos karmelowy z solą

Składniki:

Sos karmelowy z solą

 

  • 4 łyżki białego cukru
  • 60ml wody
  • 8 łyżek śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • około 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Sos karmelowy z solą
Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie równą warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Im bardziej będzie brązowy tym większa będzie goryczka sosu. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści (uwaga pryska). Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze prze minutkę. Przelać do miseczki.