Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Sos Karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam lody z karmelem:) Postanowiłam to cudeńko zrobić sama. *Właściwie to sos karmelowy.

Sos Karmelowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos Karmelowy

 

  • Woda - 125 ml
  • Cukier - 220 gram
  • śmietana kremówka 30% - 300ml

Sposób przygotowania:

Sos Karmelowy
Przepis znalazłam gdzieś na jekiejś stronie/blogu:) Z mojej strony mała modyfikacja - dodałam więcej śmietany. Wsyp do rondelka cukier, zalej wodą i mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Potem nie mieszaj - to ważne:) no chyba że chcesz robić jeszcze raz. Gdy syrop będzie miał odpowiednią barwę - karmelową, dodaj powoli śmietanę - uwaga mocno zacznie się pienić!. Ja gotowałam około 35 minut.  Życzę słodkiego wcinania:)
Sos Karmelowy
sos karmelowy