Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Karmelizowane orzechy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gdy mam ochotę na małe co nieco na deser, przygotowuję siekane orzechy włoskie karmelizowane w miodzie.

Karmelizowane orzechy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karmelizowane orzechy

 

Sposób przygotowania:

Karmelizowane orzechy
Orzechy włoskie grubo posiekać. Na suchą, rozgrzaną patelnię wylać miód. Podgrzewać go na małym ogniu, aż zacznie się mocno pienić i lekko ściemnieje. Do miodowego karmelu wrzucić posiekane orzechy. Smażyć, cały czas mieszając, aż większość płynu odparuje. Orzechy w karmelu wysypać na rozłożoną folię aluminiową, ostudzić, a następnie pokruszyć.
Karmelizowane orzechy
Łuskane orzechy włoskie grubo posiekane.
Karmelizowane orzechy
Miód wielokwiatowy podgrzewany na suchej rozgrzanej patelni.
Karmelizowane orzechy
Posiekane orzechy wrzucone do karmelu z miodu.