iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Karmelizowane jabłuszka do deserów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jabłka same w sobie są już deserem.

Karmelizowane jabłuszka do deserów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karmelizowane jabłuszka do deserów

 

  • 1 kg twardych jabłek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Karmelizowane jabłuszka do deserów
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki (aby jabłka nie ściemniały należy wkładać cząstki owoców do zimnej wody z kwaskiem cytrynowym ,a potem wodę dokładnie odlać)Na najszerszej patelni jaką mamy rozpuścić cukier dodać wodę,cynamonem i otarta skórką z jednej cytryny .Do gęstego syropu z jabłek i smażyć je tylko delikatnie potrząsając patelnią do momentu,aż jabłka zrobią się miękkie i szkliste.
Gorące jabłka razem z syropem przekładamy do słoików,zakręcamy i odstawiamy to ostygnięcia .
Karmelizowane jabłuszka do deserów
Na patelni rozpuścić cukier dodać wodę, cynamon i skórkę
Karmelizowane jabłuszka do deserów
Czastki jabłek smażyć tylko potrząsając patelnią
Karmelizowane jabłuszka do deserów
Przechowywać w chłodnym miejscu, używać jako dodatek do deserów