Sposób przygotowania:
Karmelowa jagódka
Biszkopt: Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Do żółtek dodać olej, krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i budyń, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 36x24 cm, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec ok. 30-35 minut.
Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
poncz: Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia, podzielić na 2 równe części.
krem: Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać kremówkę, krótko ubić (ok. 1 minuty). Wsypać jagody, wymieszać łyżką.
wykonanie: Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 puszki kajmaku, równo rozsmarować. Na kajmak wyłożyć 3/4 kremu z jagodami, rozsmarować.
Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować resztą kajmaku, na nim wyłożyć równo pozostały krem.
Wierzch posypać jagodami. Schłodzić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec ok. 30-35 minut.
Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
poncz: Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia, podzielić na 2 równe części.
krem: Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać kremówkę, krótko ubić (ok. 1 minuty). Wsypać jagody, wymieszać łyżką.
wykonanie: Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 puszki kajmaku, równo rozsmarować. Na kajmak wyłożyć 3/4 kremu z jagodami, rozsmarować.
Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować resztą kajmaku, na nim wyłożyć równo pozostały krem.
Wierzch posypać jagodami. Schłodzić.
Jagodowa
Magdalena88