dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Karmelowa jagódka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rozpływające się w ustach ciasto biszkoptowe. Przełożone jest masą śmietanową z jagodami i kajmakiem.

Karmelowa jagódka

Składniki:

Karmelowa jagódka

biszkopt:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru

poncz:

  • 150 ml zimnej wody
  • 1 płaska łyżka cukru

krem:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki jagód

dodatkowo:

  • 1 puszka kajmaku (530 g)
  • ok. 1/3 szklanki jagód do posypania po wierzchu ciasta

Sposób przygotowania:

Karmelowa jagódka
Biszkopt: Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Do żółtek dodać olej, krótko ubić, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i budyń, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 36x24 cm, wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec ok. 30-35 minut.

Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.

poncz: Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia, podzielić na 2 równe części.

krem: Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać kremówkę, krótko ubić (ok. 1 minuty). Wsypać jagody, wymieszać łyżką.

wykonanie: Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 puszki kajmaku, równo rozsmarować. Na kajmak wyłożyć 3/4 kremu z jagodami, rozsmarować.

Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Rozsmarować resztą kajmaku, na nim wyłożyć równo pozostały krem.

Wierzch posypać jagodami. Schłodzić. 

Tagi:

ciasto owoce