Sposób przygotowania:
Ciasto z czerwoną porzeczką
Porzeczki umyć . Usunąć z nich gałązki i listki. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Powoli cienkim strumieniem dodać olej, a następnie mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Porzeczki odsączyć z nadmiaru soku.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta. Wyłożyć połowę czerwonych porzeczek.
Na to wylać drugą połowę ciasta i wyłożyć drugą połowę porzeczek. Ciasto piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Powoli cienkim strumieniem dodać olej, a następnie mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Porzeczki odsączyć z nadmiaru soku.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta. Wyłożyć połowę czerwonych porzeczek.
Na to wylać drugą połowę ciasta i wyłożyć drugą połowę porzeczek. Ciasto piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.