SUPERPRZEPIS

Mini pavlova z kremem z białej czekolady

  • 3
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Mini pavlova z kremem z białej czekolady

To moja pierwsza pavlova, którą przygotowałam. Po zrobieniu lodów cynamonowych zostały mi tylko trzy białka, dlatego beza jest w wersji mini.

Składniki:

Mini pavlova z kremem z białej czekolady

Beza:

Krem:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Mini pavlova z kremem z białej czekolady

Etap 1

Mini pavlova z kremem z białej czekolady
Ubite z cukrem białka wymieszane z sokiem cytrynowym i mąką ziemniaczaną.

Beza: Białka ubić na sztywno. Do piany z białek dodawać po 1 łyżce cukru. Za każdym razem ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.

Etap 2

Mini pavlova z kremem z białej czekolady
Ubita piana z białek wyłożona na papier do pieczenia.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim narysować koło o średnicy ok. 20 cm. Wyłożyć do niego ubite białka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę z bezą wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperaturę zmniejszyć od razu do 130 stopni. Bezę piec ok. 60 minut. Wystudzić ją w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku (najlepiej zostawić ją na całą noc).

Etap 3

Mini pavlova z kremem z białej czekolady
Połamana na mniejsze kawałki czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.

Krem: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

Etap 4

Mini pavlova z kremem z białej czekolady
Ubita śmietana z dodatkiem mascarpone i czekolady.

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej mascarpone i ciepłą czekoladę, dokładnie wymieszać. Krem schłodzić w lodówce.

Etap 5

Mini pavlova z kremem z białej czekolady

Schłodzony krem rozłożyć na bezie. Owoce umyć, odsączyć. Truskawki odszypułkować, pokroić w ćwiartki. Czereśnie wypestkować, pokroić na połówki. Owoce wymieszać, ułożyć na kremie czekoladowym. Udekorować listkami mięty.

Tagi:

owoce ciasta