Sposób przygotowania:
Mini pavlova z kremem z białej czekoladyEtap 1
Beza: Białka ubić na sztywno. Do piany z białek dodawać po 1 łyżce cukru. Za każdym razem ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Etap 2
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim narysować koło o średnicy ok. 20 cm. Wyłożyć do niego ubite białka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę z bezą wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperaturę zmniejszyć od razu do 130 stopni. Bezę piec ok. 60 minut. Wystudzić ją w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku (najlepiej zostawić ją na całą noc).
Etap 3
Krem: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Etap 4
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej mascarpone i ciepłą czekoladę, dokładnie wymieszać. Krem schłodzić w lodówce.
Etap 5
Schłodzony krem rozłożyć na bezie. Owoce umyć, odsączyć. Truskawki odszypułkować, pokroić w ćwiartki. Czereśnie wypestkować, pokroić na połówki. Owoce wymieszać, ułożyć na kremie czekoladowym. Udekorować listkami mięty.
misia5
Beatris
Bardzo dziękuję :D Deser mega kaloryczny, ale jakie to pyszne kalorie hehe :D I jaka fajna zabawa przy przygotowaniu... Z pewnością będą powtórki :D
Magdalena88