Sposób przygotowania:
Ciasto z czekoladą i wiśniami
Jajka wybijamy, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy wodę i mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 35 min w 180 stopniach.
Ciasto studzimy i przekrawamy na połowy.
Galaretkę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody i łączymy z musem jabłkowym. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Gdy zacznie tężeć smarujemy masą jabłkowo galaretkową przekrojone strony ciasta.
Czekoladę wkładamy do zamrażalnika na ok 30-60 min. Po wyjęciu ścieramy na tarce.
Żelatynę rozmieszać w małej ilości wody gorącej. Schłodzić.
Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Dodajemy żelatynę i dokładnie łączymy, a na koniec dodajemy wiśnie i czekoladę.
Masę wykładamy na spód ciasta i przykrywamy druga częścią. Dociskamy lekko i schładzamy.
Ciasto dowolnie dekorujemy.
Ciasto studzimy i przekrawamy na połowy.
Galaretkę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody i łączymy z musem jabłkowym. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Gdy zacznie tężeć smarujemy masą jabłkowo galaretkową przekrojone strony ciasta.
Czekoladę wkładamy do zamrażalnika na ok 30-60 min. Po wyjęciu ścieramy na tarce.
Żelatynę rozmieszać w małej ilości wody gorącej. Schłodzić.
Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Dodajemy żelatynę i dokładnie łączymy, a na koniec dodajemy wiśnie i czekoladę.
Masę wykładamy na spód ciasta i przykrywamy druga częścią. Dociskamy lekko i schładzamy.
Ciasto dowolnie dekorujemy.