Sposób przygotowania:
Ciasto jagódka na biszkopcie
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Cały czas ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtka i miksujemy kilka minut. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę ok. 25x35 cm posmarowana tłuszczem i posypaną tarta bułką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. upieczony biszkopt zostawiamy do wystygnięcia.
MASA JAGODOWA: 3 galaretki wraz z żelatyną rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, zostawiamy do przestygnięcia. Jagody miksujemy blenderem na gładką masę. Do zmiksowanych jagód wlewamy letnie galaretki. W dużej misce miksujemy obydwa mleka z puszki - słodzone i niesłodzone. miksujemy, aż osiągną konsystencję piany, a następnie stopniowo dodajemy zmiksowane jagody wraz z galaretkami, cały czas miksujemy.
Gęstniejącą masę jagodową wylewamy na przestudzony biszkopt, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki. Na wierzch wylewamy galaretkę ( 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i studzimy ) oraz borówki amerykańskie albo jagody. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby porządnie stężało. Zamiast pieczonego biszkoptu można użyć okrągłe biszkopciki. SMACZNEGO :)
MASA JAGODOWA: 3 galaretki wraz z żelatyną rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, zostawiamy do przestygnięcia. Jagody miksujemy blenderem na gładką masę. Do zmiksowanych jagód wlewamy letnie galaretki. W dużej misce miksujemy obydwa mleka z puszki - słodzone i niesłodzone. miksujemy, aż osiągną konsystencję piany, a następnie stopniowo dodajemy zmiksowane jagody wraz z galaretkami, cały czas miksujemy.
Gęstniejącą masę jagodową wylewamy na przestudzony biszkopt, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki. Na wierzch wylewamy galaretkę ( 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i studzimy ) oraz borówki amerykańskie albo jagody. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby porządnie stężało. Zamiast pieczonego biszkoptu można użyć okrągłe biszkopciki. SMACZNEGO :)




ami91
Cukiereczek13
Danusia19671
zbysiowa
iziona
jaNina
kołczu
AnetaŚw
Kolor kolorem, najważniejszy smak - chyba bardziej niesamowity, niż ten kolor, bo taka duża blacha ciasta zniknęła w ciągu kilku godzin ;) Muszę szykować kolejne jagodowe :)