jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Porzeczkowe brownie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To pyszne połączenie czekoladowego ciasta z sezonowymi owocami, które zawsze się sprawdza. Ciasto super wygląda i pysznie smakuje.

Porzeczkowe brownie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Porzeczkowe brownie

CIASTO:

  • 200 gram gorzkiej czekolady,
  • 110 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka kawy,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

WYKOŃCZENIE

  • 250 gram śmietanki 30%,
  • 200 gram sera z wiaderka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • Czerwona porzeczka (około 300 gram)

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe brownie

ETAP 1

Porzeczkowe brownie
Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy

Połamaną czekoladę oraz masło umieszczamy w garnku i rozpuszczamy.

ETAP 2

Porzeczkowe brownie
kawę oraz kakao dodajemy do rozpuszczonych składników

Rozpuszczone składniki lekko studzimy. Do przestudzonych dodajemy kawę i kakao.

ETAP 3

Porzeczkowe brownie
Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę

Całość miksujemy dodając cukier puder. Następnie dodajemy jajka. Masę ubijamy około 3 minuty, po czym dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Po połączeniu składników ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Brownie wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy je około 40 minut.

ETAP 4

Porzeczkowe brownie
gdy ciasto stygnie przygotowujemy owoce

Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy

ETAP 5

Porzeczkowe brownie
gotową śmietankę wykładamy na ciasto

ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki cieplej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku oraz ser.

Do połączonych składników dodajemy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu masę wykładamy na przestudzone brownie. Na śmietankę wykładamy owoce czerwonej porzeczki.

Ciasto schładzamy około 30 minut, by śmietanka zastygła. Gotowe.


Tagi:

owoce ciasto