lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karnawałowe faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie ma zmiłuj się w domu szaleją za faworkami no to trzeba zrobić. Kochana Mamuśka ruszyła do dzieła i upiekła pyszności . Mimo że do tłustego czwartku równo miesiąc u mnie już dzisiaj są rarytasy .

Karnawałowe faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karnawałowe faworki

 

  • 500 gram maki tym 500 Młyn Kopytowa

 

 

  • spirytus 50 ml

 

  • 6 żółtek

 

  • 2 łyżki cukru.

 

  • Dodatkowo:

 

  • cukier 200 gram

 

  • cukier waniliowy 30 gram

Sposób przygotowania:

Karnawałowe faworki
Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę . Robimy dołek i wbijamy żółtka. Dodajemy śmietanę i cukier. Na końcu wlewamy spirytus. Zagniatamy ciasto. Podzieliłam ciasto na cztery części każdą rozwałkowałam i pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Wyszło mi koło 60 szt Piekłam na rozgrzanym oleju w głębszej patelni. Odsączam z tłuszczu . Zmieliłam cukier 200 gram oraz cukier waniliowy 30 gram Obsypywałam faworki i układałam na talerzu .
Karnawałowe faworki
Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę . Robimy dołek i wbijamy żółtka. Dodajemy śmietanę i cukier. Na końcu wlewamy spirytus. Zagniatamy ciasto.
Karnawałowe faworki
Zagniatamy ciasto. Podzieliłam ciasto na cztery części.
Karnawałowe faworki
Każdą część ciasta rozwałkowałam na placek i pokroiłam w mniejsze części i
Karnawałowe faworki
Wywijałam różne kształty z ciasta i piekłam na rozgrzanym oleju .