Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Faworkowe szaleństwo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kończy się karnawał, zbliża post... a dom ogarnia faworków moc! Szaleństwo wysmażania... i podjadania.

Faworkowe szaleństwo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworkowe szaleństwo

 

Sposób przygotowania:

Faworkowe szaleństwo
Wszystkie składniki - oprócz oleju - umieszczamy w misce dobrze mieszamy, solidnie wyrabiamy masę. Ciasto przekładamy na stolnicę i tłuczemy wałkiem, co jakiś czas zmieniając strony. Przykrywamy ściereczką, aby nie wysychało. Odrywamy z niego kawałki, rozwałkowujemy, wycinamy paseczki z których formułujemy faworki, bądź krążki na różyczki. (Jeśli mamy dzieci proponuję pobawić się z nimi w faworkowe wycinanie zwierzątek.) Do głębokiego garnka nalewamy olej, rozgrzewamy. Kiedy będzie gorący umieszczamy w nim wycięte faworki i smażymy. Kiedy przyrumienią się z jednej strony, obracamy aby nabrały rumieńców i z drugiej. Usmażone odsączamy na papierowych ręcznikach i jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Faworkowe szaleństwo
Do dużej miski dodajemy składniki: nejlepiej najpierw wymieszać suche, a następnie dodawać wilgotne.
Faworkowe szaleństwo
Dokładnie zagniatamy ciasto na gładką masę.
Faworkowe szaleństwo
Jeden ze sposobów wywijania: w paseczku ciasta robimy podłużny otwór, łapiemy za jeden koniec i przekładamy go przez zrobioną dziurkę.
Faworkowe szaleństwo
Smażymy w głębokim, gorącym oleju, dbając aby odpowiednio przyrumieniły się po obu stronach.