Sposób przygotowania:
Karp faszerowany i pieczony
Karpia oczyścić i oskrobać, następnie po odcięciu głowy wypatroszyć nie przecinając brzucha. Pokroić w 3 - 4 centymetrowe dzwonka umyć i osuszyć. Oprószyć pieprzem i solą .
Czerstwe bułki lub sucharki namoczyć w mleku. Po namoczeniu dokładnie odcisnąć rozetrzeć i przełożyć do miski. Dodać żółtka, rodzynki, sos sojowy, ziarenka uprażonego słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełniać dzwonka karpia, włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, skropić pozostałym olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości ryby około 60 minut.
Upieczoną rybę wyjąć ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty w kształcie ryby, udekorowac plasterkami cytryny. Podawać z pieczywem lub smażonymi ziemniakami.
Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia
Czerstwe bułki lub sucharki namoczyć w mleku. Po namoczeniu dokładnie odcisnąć rozetrzeć i przełożyć do miski. Dodać żółtka, rodzynki, sos sojowy, ziarenka uprażonego słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełniać dzwonka karpia, włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, skropić pozostałym olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości ryby około 60 minut.
Upieczoną rybę wyjąć ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty w kształcie ryby, udekorowac plasterkami cytryny. Podawać z pieczywem lub smażonymi ziemniakami.
Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia