BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Karp faszerowany i pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mam nadzieję że mój dzisiejszy przepis na karpia spodoba się Wam. Tak przygotowany karp jest bardzo smacznym , pożywnym daniem. Przepis na tego karpia pochodzi z przed wielu, wielu lat i przechodzi z pokolenia na pokolenie. Polecam.

Karp faszerowany i pieczony Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Karp faszerowany i pieczony

 

  • karp około 1600 kg,
  • czerstwe bułki 2 lub sucharki 4,
  • mleko 1 szkl,
  • rodzynki 2 łyżki,
  • sos sojowy 1 łyżka,
  • żółtka jajek 2,
  • uprażone ziarenka słonecznika 1 duża łyżka,
  • olej 3 łyżki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Karp faszerowany i pieczony
Karpia oczyścić i oskrobać, następnie po odcięciu głowy wypatroszyć nie przecinając brzucha. Pokroić w 3 - 4 centymetrowe dzwonka umyć i osuszyć. Oprószyć pieprzem i solą .

Czerstwe bułki lub sucharki namoczyć w mleku. Po namoczeniu dokładnie odcisnąć rozetrzeć i przełożyć do miski. Dodać żółtka, rodzynki, sos sojowy, ziarenka uprażonego słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełniać dzwonka karpia, włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, skropić pozostałym olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości ryby około 60 minut.

Upieczoną rybę wyjąć ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty w kształcie ryby, udekorowac plasterkami cytryny. Podawać z pieczywem lub smażonymi ziemniakami.

Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia
Karp faszerowany i pieczony
Karpia oczyścić , oskrobać , odciąć głowę i wypatroszyć nie rozcinając brzucha, umyć i pokroić w dzwonka
Karp faszerowany i pieczony
Pokrojone kawałki karpia oprószyć pieprzem i solą
Karp faszerowany i pieczony
Do miski włożyć odciśnięte wcześniej namoczone bułki , dodać żółtka, rodzynki, sos sojowy, ziarna uprażonego słonecznika
Karp faszerowany i pieczony
Natkę pietruszki umyć osuszyć a następnie posiekać
Karp faszerowany i pieczony
Natkę dodać do farszu i wymieszać
Karp faszerowany i pieczony
Przygotowany farsz po wymieszaniu
Karp faszerowany i pieczony
Tak przygotowanym farszem wypełnić dzwonka karpia , włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem
Karp faszerowany i pieczony
Włożyć do nagrzanego piekarnika , polać pozostałym olejem i piec do miękkości karpia około 60 minut w 180 stopniach góra - dół
Karp faszerowany i pieczony
Po upieczeniu wyłożyć na półmisek udekorować plasterkami cytryny