BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Schabowe w marynacie z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje dzisiejsze schabowe są bardzo soczyste, kruche i smaczne a także proste w przygotowaniu. Już powiem dlaczego. Są z pysznej marynaty połączonej z majonezem i sokiem z cytryny. Polecam.

Schabowe w marynacie z majonezem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Schabowe w marynacie z majonezem

 

  • schabowe 4,
  • Składniki marynaty;
  • jajka 2,
  • majonez 1,5 łyżeczki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki, (może być pieprz ziołowy),
  • sok z cytryny 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Schabowe w marynacie z majonezem
Kotlety schabowe po umyciu i osuszeniu delikatnie rozbić tłuczkiem.

Do miski lub rondla wbić jajka, dodać majonez sól i pieprz oraz sok z cytryny, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Do przygotowanej marynaty włożyć schabowe, odłożyć w chłodne miejsce na całą noc albo przynajmniej na 6 godzin.

Po tym czasie panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron na złoty kolor.

Podawać z ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Czas przygotowania 30 minut + czas marynowania + smażenie
Schabowe w marynacie z majonezem
Schabowe po umyciu , osuszeniu delikatnie rozbić tłuczkiem
Schabowe w marynacie z majonezem
Do rondla lub miski wbić jajka dodać majonez przyprawy i sok z cytryny wymieszać
Schabowe w marynacie z majonezem
Po dokładnym wymieszaniu schabowe włożyć do marynaty i odłożyć na noc w chłodne miejsce albo przynajmniej na 6 godzin
Schabowe w marynacie z majonezem
Po tym czasie wyjąć , panierować w bułce tartej
Schabowe w marynacie z majonezem
Gotowe smażyć na gorącym smalcu na złoty kolor z każdej strony
Schabowe w marynacie z majonezem
Podawać do drugiego dania z ulubioną surówką