ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Konfitowany czosnek w oleju słonecznikowym z przyprawami jest doskonałym dodatkiem do pieczywa zamiast innych dodatków, w tej wersji jest lekkostrawny niż surowy, co nie każdy może taki jeść.

Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa

 

Sposób przygotowania:

Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa
Świeże główki polskiego czosnku, ząbki obrać z łusek (duże ząbki pokroić na połowę) od razu do garnuszka.

Dodać do czosnku suszony cząber, paprykę ostrą, sól, zalać olejem słonecznikowym.

Pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu 30 minut, następnie bez przykrycia 10 minut, parę razy zamieszać.

Czosnek wystudzić, przelać do miseczki lub do słoiczka, nam najlepiej smakuje z pieczywem podpieczonym na suchej patelni lub tostami.

Jeśli zostanie nam trochę oliwy to warto przelać ją do butelki i używać w kuchni jako oliwy smakowej do sałatek, dressingów.
Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa
Najlepszy jest do tego czosnek polski, świeży, jędrny.
Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa
Pod przykryciem dusić z 30 mionut na mniejszym ogniu.
Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa
Parę razy zamieszać w trakcie duszenia bez przykrycia.
Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa
Chleb suchy podgrzany na suchej patelni lub tosty.
Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa
Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa
Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa
Pyszny domowy konfitowany czosnek do pieczywa