Sposób przygotowania:
Karp grillowany z dodatkiem koperku
Karpia należy wypatroszyć i pozbawić łusek, następnie myjemy go pod zimną wodą. Do dużego garnka lub miski (tak aby zmieściła się ryba) wlewamy zimną wodę z kranu, dodajemy sodę oczyszczoną oraz 1,5 łyżeczki soli – mieszamy. Do wody wkładamy rybę, którą pozostawiamy w tym roztworze na całą noc w lodówce. Dzięki temu ryba będzie pozbawiona niemiłego smaku mułu.
Na 2 godziny przed planowym grillowaniem rybę doprawiamy, aby zdążyła nieco przejść smakiem przypraw. Rybę wyjmujemy z wody, lekko osuszamy i obcinamy głowę oraz ogon. Karpia zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz nacieramy przyprawą do ryb, którą wcześniej łączymy z niepełną 0,5 łyżeczką soli oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Koperek drobno siekamy i całość nakładamy do nacięcia w rybie, do środka wkładamy również masło. Rybę grillujemy ok. 25-30 minut na średnim żarze (w połowie grillowania odwracamy na drugą stronę). Rybę jemy na gorąco – uważamy na ości : )
Na 2 godziny przed planowym grillowaniem rybę doprawiamy, aby zdążyła nieco przejść smakiem przypraw. Rybę wyjmujemy z wody, lekko osuszamy i obcinamy głowę oraz ogon. Karpia zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz nacieramy przyprawą do ryb, którą wcześniej łączymy z niepełną 0,5 łyżeczką soli oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Koperek drobno siekamy i całość nakładamy do nacięcia w rybie, do środka wkładamy również masło. Rybę grillujemy ok. 25-30 minut na średnim żarze (w połowie grillowania odwracamy na drugą stronę). Rybę jemy na gorąco – uważamy na ości : )