Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Bożonarodzeniowy karp zapiekany z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Najlepszy karp jaki jadłam. Nie dosyć, że taki smaczny to niesamowicie prosty do zrobienia. Przepis dostałam od znajomej z pracy.

Bożonarodzeniowy karp zapiekany z pieczarkami

Składniki:

Bożonarodzeniowy karp zapiekany z pieczarkami

 

  • 2 płaty karpia ( u mnie ok. 1 200 kg)
  • 50 dag pieczarek
  • 1/4 kostki masła
  • sól, pieprz
  • mąka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Bożonarodzeniowy karp zapiekany z pieczarkami

Świąteczny karp 1

Bożonarodzeniowy karp zapiekany z pieczarkami
Karpia oczyszczamy z łusek i dzielimy na mniejsze kawałki

Karpia oczyszczamy z łusek i dzielimy na mniejsze kawałki.

Świąteczny karp 2

Bożonarodzeniowy karp zapiekany z pieczarkami
Następnie każdy kawałek ryby delikatnie solimy i obtaczamy w mące

Następnie każdy kawałek ryby delikatnie solimy i obtaczamy w mące. Smażymy an głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Świąteczny karp 3

Bożonarodzeniowy karp zapiekany z pieczarkami
Oczyszczone pieczarki kroimy w cienkie plasterki

Oczyszczone pieczarki kroimy w cienkie plasterki.

Świąteczny karp 4

Bożonarodzeniowy karp zapiekany z pieczarkami
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem

Pieczarki odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Doprawiamy solą i pieprzem.

Świąteczny karp 5

Bożonarodzeniowy karp zapiekany z pieczarkami
Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie tłuszczem

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wkładamy karpia. Przykrywamy pieczarkami. Oprószamy wiórkami wcześniej zmrożonego masła. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C.

Tagi:

ryba karp