Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 268]

Karp pieczony w marynacie sojowo - klonowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wędkarze powinni być szczególnie zadowoloni, bo to prosty przepis, nie wymagający zbyt wielkiego zachodu i chyba nie prędko się znudzi - nie jadłam lepszego karpia.

Karp pieczony w marynacie sojowo - klonowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karp pieczony w marynacie sojowo - klonowej

 

  • 3 świeże steki z karpia

 

  • MARYNATA
  • sos sojowy (4 łyżki)
  • syrop klonowy (3 łyżki)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • 4 ząbki czosnku (pokroić w plastry)
  • przyprawy: pieprz

Sposób przygotowania:

Karp pieczony w marynacie sojowo - klonowej
► MARYNATA: do naszynia wlać sos sojowy, syrop klonowy, sok z cytryny, dodać czosnek i przyprawić pieprzem do smaku.

► Steki z karpia ( o grubości 2 cm. ) obtoczyć w marynacie sojowo - klonowej i odstawić w zimne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożonego papierem do pieczenia i przykryć. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 160C / Termoobieg /. Na ostatnie 5 - 10 minut włączyć funkcję grillowania, żeby się ryba lekko zrumieniła.
Karp pieczony w marynacie sojowo - klonowej
Zamarynowaną rybę przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i zapiekać w rozgrzanym piekarniku.
Karp pieczony w marynacie sojowo - klonowej
Ja przygotowałem do tego rybnego dania bratkartofle na bekonie z cebulką i szczypiorkiem.
Karp pieczony w marynacie sojowo - klonowej
Karpia oczyścić, umyć, osuszyć recznikiem papierowym i pokroić w dzwonki.