Sposób przygotowania:
Zupa kapuśniak
1. Przygotowujemy wywar mięsny lub warzywny według upodobania.
2. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i podgotowujemy osobnym garnku do miękkości.
3. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajmy do gotującego się bulionu i gotujemy na wolnym ogniu.
4. Do bulionu dodajemy podgotowaną kapustę oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, sól. Możemy dodać odrobinę startej marchewki.
5. Przygotowujemy zasmażkę do zupy z mąki i masła i stopniowo dodajemy do zupy.
6. Gotujemy wszystko razem około 5 -10 minut.
7. Zupę przelewamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.
2. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i podgotowujemy osobnym garnku do miękkości.
3. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajmy do gotującego się bulionu i gotujemy na wolnym ogniu.
4. Do bulionu dodajemy podgotowaną kapustę oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, sól. Możemy dodać odrobinę startej marchewki.
5. Przygotowujemy zasmażkę do zupy z mąki i masła i stopniowo dodajemy do zupy.
6. Gotujemy wszystko razem około 5 -10 minut.
7. Zupę przelewamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.