edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Zupa kapuśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa Kapuśniak z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki i ziemniaków to zdrowy i prosty pomysł na obiad.

Zupa kapuśniak  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kapuśniak

 

 

  • zasmażka:
  • 1 łyżka mąki i 1 łyżka masła.
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

Zupa kapuśniak
1. Przygotowujemy wywar mięsny lub warzywny według upodobania.

2. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i podgotowujemy osobnym garnku do miękkości.

3. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajmy do gotującego się bulionu i gotujemy na wolnym ogniu.

4. Do bulionu dodajemy podgotowaną kapustę oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, sól. Możemy dodać odrobinę startej marchewki.

5. Przygotowujemy zasmażkę do zupy z mąki i masła i stopniowo dodajemy do zupy.

6. Gotujemy wszystko razem około 5 -10 minut.

7. Zupę przelewamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.
Zupa Kapuśniak
Pokrojone ziemniaki dodajemy do gotującego się wywaru
Zupa Kapuśniak
Zupę z kapusty kiszonej doprawiamy pieprzem w ziarnkach
Zupa Kapuśniak
Dodajemy do zupy ziele angielskie oraz liście laurowe
Zupa Kapuśniak
Kapusta kiszona oraz starta marchewka składniki na zupę kapuścianą