Sposób przygotowania:
Kotlety z ziemniaków i marchewkiETAP 1:
Ugotowane ziemniaki razem z duszoną na maśle marchewką (z poprzedniego dnia z obiadu) tłuczkiem do ziemniaków utłuc, mogą być grudki.
ETAP 2:
Do masy dodać pieprz ziołowy, natkę pietruszki (soli nie trzeba, gdyż były doprawione wcześniej na obiad), wszystko ręką wymieszać.
ETAP 3:
Zwilżonymi dłońmi formować nie duże kotleciki, obtaczać je wtartej bułce.
ETAP 4:
Na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano z każdej strony kotleciki.
ETAP 5:
Rzepę obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypać solą i zostawić na 30 minut, wycisnąć z rzepy sok (gorzki), wsypać do miski, wymieszać z cukrem, piep[rze, śmietaną, cytryną.