Dorcia

Dorcia

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Kartofle cioci Lili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki cioci spod zamojskiej wioski

Kartofle cioci Lili

Składniki:

Kartofle cioci Lili

 

  • Ziemniaki ok 1 kg
  • 2 cebule
  • smalec ze skwarkami 2 lyzki
  • sol

 

 

Sposób przygotowania:

Kartofle cioci Lili
Ziemniaki obrac,wyplukac,ugotowac do miekkosci Wode odcedzic .Na patelni roztopic smalec ze skwarkami ,do tego dodac pokrojona w kostke cebule,usmazyc aby cebula byla zlota .Cebule wraz ze skwarkami dodac do ziemniakow ,wszystko utluc razem, jako ciekawostke podam ze ja sole zawsze wode, natomiast ciocia solila ziemniaki dopiero po odlaniu wody.....:::.Takie ziemniaki ciocia podawala zniwiarzom lub podczas wykopek.Mozna zjesc je posypane koperkiem tylko z maslanka lub zsiadlym mlekiem , jako dodatek do drugiego dania np. z mizeria i porcja miesa lub jako uzupelnienie zupy,np barszczu czerwonego , podane na odzielnym talerzu......Smacznego.