Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty,,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chciałam jednak odtworzyć przepis na kaszę w najstarszej formie . Tak jak ją najprawdopodobniej gotowano w czasach historycznych.

Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty,, Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty,,

 

  • 10 dag kaszy jęczmiennej drobnej ( tzw. wiejska)
  • 2 cebule
  • garść grzybów suszonych( suchej krajanki ok. 1/3 szklanki)
  • kawałek słoniny ( ok 3-5 dag)
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • 2,5 szklanki wrzątku

 

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty,,
Suszone grzyby zalać 1 szklanką wrzątku i zostawić by namokły. Przelać do garnka , dolać resztę wody i ugotować do miękkości .

Wyłowić grzyby łyżką cedzakową i pokroić drobno .

Słoninę pokroić w kostkę i wytopić w garnku o grubym dnie na rumiane skwarki - dodać na tłuszcz pokrojoną drobno cebulę i usmażyć na złoto.

Wrzucić kaszę i chwilę smażyć tak by ziarenka kaszy pokryły się tłuszczem.

Zalać wywarem z gotowania kaszy . Wrzucić pokrojone grzyby. Zamieszać. Osolić dodając 1/3 łyżeczki soli i doprowadzić do wrzenia.

Gotować na małym gazie pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn ( od czasu do czasu przemieszać) czyli ok. 25 minut. Garnek z kaszą zawinąć w koc i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

Przed podaniem wymieszać z usiekana natką pietruszki lub posypać nią kaszę.

Można podać samą z dodatkiem zsiadłego mleka ( maślanki), lub jako dodatek do pieczonego mięsa , kotletów mielonych.



* Podałam z Jabłkowymi kotlecikami z kurczaka , które zostały mi od wczoraj i Ogórkami konserwowymi



** Z taką kaszą można zrobić pierogi - będą pyszne.
Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty,,
Namoczyć-ugotować i pokroić grzyby ( wywar zachować )
Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty,,
Zrumienić na skwarki słoninę - dodać cebulę i usmażyc na złoto
Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty,,
Wsypać kaszę i smazyć tak by każde ziarno pokryło się tłuszczem
Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty,,
Zalać wywarem z gotowania grzybów -dodać pokrojone grzyby i ugotować do wchłonięcia płynu