Sposób przygotowania:
Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty,,
Suszone grzyby zalać 1 szklanką wrzątku i zostawić by namokły. Przelać do garnka , dolać resztę wody i ugotować do miękkości .
Wyłowić grzyby łyżką cedzakową i pokroić drobno .
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić w garnku o grubym dnie na rumiane skwarki - dodać na tłuszcz pokrojoną drobno cebulę i usmażyć na złoto.
Wrzucić kaszę i chwilę smażyć tak by ziarenka kaszy pokryły się tłuszczem.
Zalać wywarem z gotowania kaszy . Wrzucić pokrojone grzyby. Zamieszać. Osolić dodając 1/3 łyżeczki soli i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym gazie pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn ( od czasu do czasu przemieszać) czyli ok. 25 minut. Garnek z kaszą zawinąć w koc i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Przed podaniem wymieszać z usiekana natką pietruszki lub posypać nią kaszę.
Można podać samą z dodatkiem zsiadłego mleka ( maślanki), lub jako dodatek do pieczonego mięsa , kotletów mielonych.
* Podałam z Jabłkowymi kotlecikami z kurczaka , które zostały mi od wczoraj i Ogórkami konserwowymi
** Z taką kaszą można zrobić pierogi - będą pyszne.
Wyłowić grzyby łyżką cedzakową i pokroić drobno .
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić w garnku o grubym dnie na rumiane skwarki - dodać na tłuszcz pokrojoną drobno cebulę i usmażyć na złoto.
Wrzucić kaszę i chwilę smażyć tak by ziarenka kaszy pokryły się tłuszczem.
Zalać wywarem z gotowania kaszy . Wrzucić pokrojone grzyby. Zamieszać. Osolić dodając 1/3 łyżeczki soli i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym gazie pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn ( od czasu do czasu przemieszać) czyli ok. 25 minut. Garnek z kaszą zawinąć w koc i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Przed podaniem wymieszać z usiekana natką pietruszki lub posypać nią kaszę.
Można podać samą z dodatkiem zsiadłego mleka ( maślanki), lub jako dodatek do pieczonego mięsa , kotletów mielonych.
* Podałam z Jabłkowymi kotlecikami z kurczaka , które zostały mi od wczoraj i Ogórkami konserwowymi
** Z taką kaszą można zrobić pierogi - będą pyszne.