-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Kaszka manna w koronie z żurawiny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie i zdrowe śniadanko, albo pyszny i piękny deser - w obu wypadkach można podać kaszkę z żurawiną.

Kaszka manna w koronie z żurawiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszka manna w koronie z żurawiny

 

  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżeczki soku malinowego gęstego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Dodatkowo:
  • 4-5 szklanych pucharków

Sposób przygotowania:

Kaszka manna w koronie z żurawiny
Mleko wlewamy do garnuszka, pozostawiając pół szklanki aby rozmieszać kaszkę. Mleko podgrzewamy z dodatkiem cukru. Kaszkę mannę wsypujemy do szklanki z mlekiem i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodajemy do niego rozpuszczoną kaszkę cały czas mieszając. Gotujemy ją do chwili aż zgęstnieje. Gotową kaszkę przelewamy do pucharków. Na wierzch polewamy sok malinowy i posypujemy suszoną żurawiną. Tak przygotowaną kaszkę możemy podać jako słodkie śniadanie lub po ostygnięciu jako zdrowy deser. Smacznego!
Kaszka manna w koronie z żurawiny
W garnuszku gotujemy mleko z cukrem, a następnie dodajemy kaszkę.
Kaszka manna w koronie z żurawiny
Gotową, gorącą kaszkę przelewamy do pucharków.
Kaszka manna w koronie z żurawiny
Kaszkę polewamy po wierzchu gęstym sokiem malinowym.
Kaszka manna w koronie z żurawiny
Kaszka z żurawiną jest bardzo smaczna i zdrowa.