Kasze to od dawna podstawa polskiej kuchni. Chociaż na długo zapomniane i ochoczo zastępowane przez ziemniaki, w ostatnich czasach przeżywają swoją drugą młodość! Doceniamy je zarówno za walory smakowe, jak i zdrowotne. 

Jak gotować kasze?

Kasze gotuje się w następujący sposób:
  • kasza bulgur – opłucz ją zimną wodą, zalej wrzątkiem w proporcji 1 szklanka kaszy i 2 szklanki wody, dodaj pół łyżeczki soli i odrobinę oleju, gotuj 8 minut, nie mieszaj,
  • kasza jaglana – opłucz ją kilka razy na sicie, 1 szklankę kaszy zalej 2,5 szklankami wrzątku, dodaj pół łyżeczki soli, gotuj przez 15 minut od zagotowania wody, nie mieszając,
  • kasza jęczmienna i pęczak – po opłukaniu gotuj kaszę w osolonym wrzątku (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody) przez około pół godziny z odchyloną pokrywką do całkowitego wchłonięcia płynu,
  • kasza gryczana – gotuj ją przez 15 minut na niewielkim ogniu tak jak kaszę bulgur,
  • kasza kuskus – nie wymaga gotowania. Umieść kaszę w misce, osól, wymieszaj, zalej wrzątkiem lub bulionem niewiele powyżej poziomu kaszy i ponownie wymieszaj. Przykryj na 5 minut, wymieszaj, dodaj odrobinę oliwy.

Kasza jako kaszotto oraz dodatek do zup

Kaszę do zupy można ugotować wcześniej albo razem z zupą. Nie należy przekraczać czasu gotowania, aby kasza nie było rozgotowana i nieapetyczna. Ciężko wyobrazić sobie domową zupę pomidorową lub krupnik warzywny bez dodatku kaszy. Bardzo ciekawym daniem jest popularne ostatnio kaszotto, które wypiera risotto o włoskich korzeniach. Można do niego wykorzystać kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną lub pęczak, gotowane w aromatycznym bulionie aż do jego zredukowania. Przepyszne są kaszotta z soczewicą, szpinakiem, burakami, orzechami włoskimi lub kurczakiem, porem, papryką i kapustą.

Farsze i kotlety z kaszy

Kasze można wykorzystywać do przyrządzania interesujących farszy i nadzień. Ugotowane i dobrze przyprawione słodką papryką, kminkiem, oregano i świeżo mielonym pieprzem będą doskonałą bazą gołąbków, naleśników, krokietów lub pierogów. Kotlety z kaszy w sosach pomidorowym, czosnkowym albo koperkowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podawaj je w towarzystwie opiekanych ziemniaków i buraczków na ciepło oraz z bukietem surówek.

Kasza na słodko – śniadania, dania główne i desery

Kasze jaglana i manna na słodko dobrze zastępują wysokokaloryczne desery. Zamiast na wodzie można je gotować na mleku z odrobiną cukru i cynamonu. Posłużą do przygotowania budyniów, ciast, babeczek, a dodatek owoców i sosu toffi sprawi, że nie oprze się im żaden łasuch. Tak doprawionymi kaszami przekładaj naleśniki z dżemem, nadziewaj pierogi na słodko i jedz je samodzielnie jako przekąskę.


Zdjęcie: Fotolia
Kasza kuskus

Kasza kuskus

Lekkostrawna i neutralna w smaku kasza kuskus jest szczególnie zalecana przy problemach z żołądkiem. Nie wymaga gotowania – wystarczy zalać ją zagotowanym bulionem lub wrzątkiem i osolić. Kuskus to podstawowy składnik popularnej w Libii i Tunezji arabskiej sałatki tabule z warzywami, miętą i cytryną. Kasza smakuje wyśmienicie, połączona z mięsem kurczaka, sosem i posypana natką pietruszki. Można robić z niej kotlety, dodawać ją do zup i jeść na słodko, np. z owocami, rodzynkami i cynamonem.

kasza jęczmienna

kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna to kolejny rodzaj kaszy o szerokim zastosowaniu w kuchni. Tradycyjnym polskim daniem przygotowywanym z jej dodatkiem jest krupnik. Gołąbki, które najczęściej przygotowuje się na bazie ryżu, można również wykonać z kaszą jęczmienną. Wśród innych propozycji na wykorzystanie tego produktu jest kasza jęczmienna z warzywami (mrożonymi lub świeżymi), kotlety lub sycące zapiekanki. Często stosowanym rodzajem kaszy jęczmiennej do produkcji wymienionych potraw jest kasza perłowa.

Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami to danie, które robi się na mleku lub na wodzie. Płucze się ją zimną wodą nad sitkiem i gotuje się na niewielkim ogniu na sypko. Do słodkiego śniadania, kolacji bądź obiadu idealnie pasują jabłka, banany, truskawki, jagody, maliny i śliwki. Owoców nie trzeba obierać, jedynie usunąć z nich pestki. Wystarczy rozgnieść je widelcem lub zmiksować blenderem na gładkie puree, dodać do odcedzonej kaszy jaglanej i przyprawić. Wspaniale smakuje również kasza jaglana z bakaliami.

Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko

Desery z kaszy jaglanej są coraz popularniejsze. Przyrządza się z niej m.in. serniki bądź szarlotki. Ziarna jaglane można wykorzystać do zrobienia ciasta rafaello. Wypieki z dodatkiem ugotowanej kaszy są sycące i wilgotne. Słodzi się je miodem, syropem klonowym lub ksylitolem. Ziarna mogą być także jednym z głównych składników na naleśniki. Budyń z kaszy jaglanej i mlekiem roślinnym to natomiast wegański zamiennik tego pysznego deseru.

Kasza manna

Kasza manna

Do drobnych kasz zalicza się kaszę manną, która nierzadko wykorzystywana jest w produkcji słodkich wypieków. Pysznym ciastem z kaszy manny jest miodownik w polewie czekoladowej. Urozmaiceniem codziennych śniadań może być kasza manna na mleku lub na wodzie, która doskonale sprawdza się w żywieniu dzieci. Wystarczy zagotować mleko z dodatkiem cukru. Następnie wsypuje się kaszę mannę i całość energicznie miesza za pomocą trzepaczki, aż do pozbycia się wszystkich grudek. Tak przygotowane śniedanie wyśmienicie smakuje z dodatkiem owocowych soków.

Kasza gryczana

Kasza gryczana

Jednym z najzdrowszych rodzajów kasz jest kasza gryczana, która jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego (składnik ten reguluje pracę przewodu pokarmowego człowieka). Tradycyjną potrawą w polskiej kuchni są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, czyli tak zwane pierogi wiejskie. Najczęściej serwuje się je z dodatkiem gęstej śmietany. Doskonale smakują zarówno odsmażane, jak również gotowane na wodzie. Łatwym i sycącym obiadem są zapiekanki z kaszy gryczanej, do których dodaje się kurczaka oraz leśne grzyby (np. podgrzybki lub borowiki). Z jej udziałem przygotuje się również inne pożywne obiady, jak gołąbki z kaszy gryczanej lub kotlety.

Polecane przepisy do kategorii Kasze

Znaleźliśmy 1867 przepisów w kategorii Kasze