jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Quinoa z selerem i kozim serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zdrowa kasza, zdrowy seler i kilka pieczarek uduszone na zeszklonej cebulce są smacznym daniem kolacyjnym czy obiadowym. Pikantny twardy ser kozi dopełni smak dania.

Quinoa z selerem i kozim serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Quinoa z selerem i kozim serem

 

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 3-4 pieczarki
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa
  • 10 dag twardego sera koziego
  • liście sałaty do dekoracji
  • sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Quinoa z selerem i kozim serem
Na maśle szklimy posiekaną cebulę. Listki selera odrywamy od łodyg i zostawiamy do dekoracji. Łodygi selera i pieczarki czyścimy kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli. Przesmażamy razem doprawiając szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy ugotowaną kaszę. Przesmażamy wszystko podlewając odrobinką bulionu (lub wody) by danie nie przywarło.

Pod koniec dodajemy połowę startego sera. Podajemy danie udekorowane listkami selera, sałaty i posypane startym kozim serem.
Quinoa z selerem i kozim serem
Przesmażamy wszystko razem doprawiając szczyptą soli i pieprzu.