aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

kawowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna babka z posmakiem kawy

kawowa babka

Składniki:

kawowa babka

 

  • 2 lyzeczki kawa rozpuszczalna,
  • 1,5 szklanki mąka,
  • 250 g cukier,
  • 4 jajko,
  • 250 g maslo,
  • 1 lyzeczka proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

kawowa babka
Miękkie masło ucieramy z cukrem za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Kolejno dodajemy przesianą mąkę i proszkek do pieczenia i ponownie wymieszać. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajamy kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody, wymieszać.
Do foremki na babkę nakładamy na przemian po łyżce ciasto jasne i ciasto z kawą. Lekko wymieszać widelcem, żeby powstał marmurkowy wzorek. Babkę pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Tagi:

jajko kawa jajka