lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Domowy keks kolorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dziś chce wam zaprezentować pyszny keks, który robię na Wielkanoc. Ciasto pełne bakalii, pyszne i kolorowe.

Domowy keks kolorowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowy keks kolorowy

Składniki:

Dodatkowo;

  • 50 g skórka pomarańczowa
  • 100 g mix keksowy
  • 100 g polewa i dekoracja biała

Sposób przygotowania:

Domowy keks kolorowy

Przygotowanie:

Rodzynki, żurawinę oraz orzechy drobno kroję i przekładam do głębokiego talerza. Dodaje skórkę pomarańczową i obsypuje dwiema łyżkami mąki.
Miękką margarynę miksuje z cukrem na gładką masę, wbijam po jednym jaju nadal miksując. Przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaje przesianą mąkę do reszty składników i ucieram. Teraz dodaje bakalie i mieszam.
Przekładam ciasto do formy włożonej papierem do pieczenia ( forma do babki). Piekę 75 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu ciasto stygnie, a ja robię polewę, czyli rozpuszczam gotową polewę w gorącej wodzie i polewam ciasto.
Wierzch dekoruję mixem keksowym i skórką pomarańczową.

Keks kolorowy 2016
Miękką margarynę miksuje z cukrem na gładką masę, wbijam po jednym jaju nadal miksując.
Keks kolorowy 2016
Rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową obsypuje mąką
Keks kolorowy 2016
Orzechy włoskie siekam nożem i dodaje do bakalii
Keks kolorowy 2016
Teraz dodaje do ciasta bakalie i mieszam.
Keks kolorowy 2016
Przekładam ciasto do formy włożonej papierem do pieczenia( forma do babki). Piekę 75 minut w 170 stopniach.

Tagi:

ciasto keks