dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Keks Wspaniały

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Keks dla tych, którzy nie przepadają za tym ciastem. Osobiście nigdy nie lubiłam keksa, aż zaczęłam piec go sama :-)

Keks  Wspaniały Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks Wspaniały

 

  • 230 gram mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 jaj
  • 230 gram masła
  • 230 gram cukru
  • duże opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5-2 szklanki bakalii (rodzynki - pół szklanki + suszone śliwki, morele, żurawina, orzechy, migdały)

 

Sposób przygotowania:

Keks Wspaniały
Bakalie z wyjątkiem rodzynek miksuję z łyżką mąki. Rodzynki zalewam na krótko wrzątkiem, po czym mieszam z bakaliami i przesypuję odrobiną mąki. Oddzielam żółtka od białek. Ucieram miękkie masło z żółtkami. Ciągle mieszając dodaję stopniowo mąkę z proszkiem i cukier. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Wykładam ubitą pianę na ciasto, na wierzch bakalie i delikatnie mieszam. Przekładam do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i do pieca: 180 stopni na ok. 50 min. (sprawdzamy patyczkiem).
Keks  Wspaniały
Bakalie w dużych ilościach! Stanowcze "nie" dla kandyzowanych owoców.
Keks  Wspaniały
Rodzynek nie miksuję, bo lubię w całości, ale można.
Keks  Wspaniały
Bakalie wyłożone na pianę i delikatnie wymieszane z ciastem. Dzięki temu nie opadną na dno.
Keks  Wspaniały
Z tej ilości składników wychodzi duży keks, ale mniejszy w tym przypadku nie ma sensu.