monikaw993

monikaw993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Kisiel jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Łatwy i szybki przepis na kisiel domowy, niezawierający żadnych dodatków chemicznych.

Kisiel jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kisiel jabłkowy

 

  • woda - 900 ml
  • jabłka - 2 szt
  • skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier - 3 łyżeczki
  • sok z cytryny - do smaku

Sposób przygotowania:

Kisiel jabłkowy
Odmierzamy ok. 900 ml wody i zagotowujemy ją. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na cząstki. Gdy woda się zagotuje dodajemy owoce i gotujemy pod przykryciem, aż będą miękkie (ok. 20 min.). Następnie odcedzamy jabłka i przecieramy je przez sito. Tak otrzymany mus dodajemy z powrotem do wywaru, w którym się gotowały. Dodajemy cukier. Dalej, z 2 łyżek mąki ziemniaczanej robimy zawiesinę oraz dodajemy ją do musu. Energicznie mieszamy i czekamy, aż kisiel się zagotuje i uzyska odpowiednią konsystencję. Tak przygotowany kisiel wlewamy do salaterek i skrapiamy sokiem z cytryny. Możemy również przyprawić go cynamonem lub syropem owocowym.
Kisiel jabłkowy
Obrane i wypłukane jabłka kroimy na mniejsze kawałki.
Kisiel jabłkowy
Jabłka dodajemy do gotującej się wody i gotujemy, aż zrobią się miękkie.
Kisiel jabłkowy
Oddzielamy owoce od wywaru i przecieramy je przez sito. Powstały mus dodajemy ponownie do wywaru.
Kisiel jabłkowy
Z 2 łyżek mąki ziemniaczanej i 70 ml wody przygotowujemy zawiesinę, którą wlewamy do musu z jabłek. Doprowadzamy do zagotowania.