Sposób przygotowania:
Malinowe tiramisu z kisielem na czerwonym winiePrzygotowanie ponczu:
Różowe wino przelewamy do garnka emaliowanego. Dodajemy odrobinę cukru do smaku, kawałek skórki z cytryny i pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie ściągamy z ognia i studzimy. Mieszamy z nalewką malinową.
Przygotowanie krem:
Żółtka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem.
Osobno ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy do utartego masła stopniowo zmielony twaróg a potem utarte żółtka z cukrem.
Przygotowanie kisielu:
W 1/2 szkl. czerwonego wina roztrzepujemy mąkę ziemniaczaną. Pozostałe wino zagotowujemy i ewentualnie dodajemy odrobinę cukru do smaku. Wlewamy wino zmieszane z mąką ziemniaczaną. Gotujemy gęsty kisiel. Wsypujemy mrożone maliny, mieszamy. Gotowy kisiel ściągamy z ognia. Studzimy.
Etap końcowy:
W zimnym ponczu maczamy biszkopty. Następnie dociskamy z nadmiaru wina.
Układanie warstw w szklanych pucharkach:
odciśnięte biszkopty
krem twarogowy
kisiel z malinami
odciśnięte biszkopty
krem twarogowy
kisiel z malinami
Przed samym podaniem dekorujemy kleksem śmietany oraz świeżymi malinami i listkami mięty.
robaczek
Agnieszka Rec
Pozdrawiam :)