Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 496]

Malinowe tiramisu z kisielem na czerwonym winie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kremowe tirramisu z dodatkiem kisielu na bazie czerwonego wina z dodatkiem mrożonych malin według przepisu Magdy Gessler. Idealny deser na walentynki.

Malinowe tiramisu z kisielem na czerwonym winie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Malinowe tiramisu z kisielem na czerwonym winie

na krem :

  • 5 żółtek
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła o temperaturze pokojowej
  • 40 -50 dag twarogu dwukrotnie zmielonego ( najlepiej
  • wiejskiego)

na kisiel :

dodatkowo:

  • 1 małe opakowanie podłużnych biszkoptów
  • świeże maliny do dekoracji(lub mrożone)
  • świeże listki mięty
  • parę łyżek bitej śmietany do dekoracji

na poncz:

  • 1/3 l różowego wina
  • cukier do smaku
  • kawałek skórki z pomarańczy
  • kawałek skórki z cytryny
  • 1/4 szkl. nalewki malinowej

Sposób przygotowania:

Malinowe tiramisu z kisielem na czerwonym winie

Przygotowanie ponczu:

Malinowe tirramisu z kisielem na czerwonym winie
Poncz na bazie wina dokładnie studzimy i mieszamy z nalewką malinową

Różowe wino przelewamy do garnka emaliowanego. Dodajemy odrobinę cukru do smaku, kawałek skórki z cytryny i pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie ściągamy z ognia i studzimy. Mieszamy z nalewką malinową.

Przygotowanie krem:

Malinowe tirramisu z kisielem na czerwonym winie
Do utartego twarogu z masłem dodajemy utarte żółtka z cukrem

Żółtka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem.
Osobno ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy do utartego masła stopniowo zmielony twaróg a potem utarte żółtka z cukrem.

Przygotowanie kisielu:

Malinowe tirramisu z kisielem na czerwonym winie
Do gotującego się kisielu dodajemy mrożone maliny

W 1/2 szkl. czerwonego wina roztrzepujemy mąkę ziemniaczaną. Pozostałe wino zagotowujemy i ewentualnie dodajemy odrobinę cukru do smaku. Wlewamy wino zmieszane z mąką ziemniaczaną. Gotujemy gęsty kisiel. Wsypujemy mrożone maliny, mieszamy. Gotowy kisiel ściągamy z ognia. Studzimy.

Etap końcowy:

Malinowe tirramisu z kisielem na czerwonym winie
W zimnym ponczu zanurzamy podłużne biszkopty

W zimnym ponczu maczamy biszkopty. Następnie dociskamy z nadmiaru wina.

Układanie warstw w szklanych pucharkach:
odciśnięte biszkopty
krem twarogowy
kisiel z malinami
odciśnięte biszkopty
krem twarogowy
kisiel z malinami

Przed samym podaniem dekorujemy kleksem śmietany oraz świeżymi malinami i listkami mięty.