Sposób przygotowania:
Kisiel mirabelkowy z malinamiETAP 1
Mirabelki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane stawiamy na ogniu, dodajemy do nich około 2 łyżki cukru. Owoce zagotowujemy. Gdy staną się miękkie przecieramy je przez gęste sito, by pozbyć się skórek. W ten sposób otrzymałam 2 szklanki gęstego soku mirabelkowego.
Sok ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Otrzymaną mieszaniną zalewamy gotujący sok. Całość zagotowujemy i ewentualnie słodzimy do smaku.
ETAP 2
Maliny oczyszczamy.
ETAP 3
Do przygotowanych pucharków porcjujemy kisiel, jednocześnie zatapiając w nim maliny. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 4
Między czasie płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Przestudzony kisiel dekorujemy bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Podajemy!
Magdalena88
Marika-