jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kisiel mirabelkowy z malinami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Mirabelki i maliny dają pyszne letnie połączenie. Na taki kisiel skuszą się nie tylko najmłodsi:). Gorąco polecam!

Kisiel mirabelkowy z malinami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kisiel mirabelkowy z malinami

SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 1 kg mirabelek,
  • 3/4 szklanki wody,
  • cukier do smaku (około 2-3 łyżki),
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ok ¾ szklanki malin,
  • Dodatkowo:
  • bita śmietana do dekoracji,
  • około 4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Kisiel mirabelkowy z malinami

ETAP 1

Kisiel mirabelkowy z malinami
Sok zalewamy mieszaniną wody i mąki. Gotujemy kisiel

Mirabelki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane stawiamy na ogniu, dodajemy do nich około 2 łyżki cukru. Owoce zagotowujemy. Gdy staną się miękkie przecieramy je przez gęste sito, by pozbyć się skórek. W ten sposób otrzymałam 2 szklanki gęstego soku mirabelkowego.
Sok ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Otrzymaną mieszaniną zalewamy gotujący sok. Całość zagotowujemy i ewentualnie słodzimy do smaku.

ETAP 2

Kisiel mirabelkowy z malinami
Przygotowujemy maliny, świeże i nie uszkodzone

Maliny oczyszczamy.

ETAP 3

Kisiel mirabelkowy z malinami
kisiel z malinami pozostawiamy do ostygnięcia

Do przygotowanych pucharków porcjujemy kisiel, jednocześnie zatapiając w nim maliny. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 4

Kisiel mirabelkowy z malinami
Na suchej patelni rumienimy płatki

Między czasie płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Przestudzony kisiel dekorujemy bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Podajemy!