misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kisiel śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na krótko przed podaniem ozdobić kisiel bitą śmietaną....

Kisiel śliwkowy

Składniki:

Kisiel śliwkowy

 

  • 250g świeżych śliwek
  • 2 łyżki stołowe frutilozy
  • 1 łyżeczka białego rumu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 goździk
  • 2-3 łyżki roślinnego środka żelującego
  • ok. 4 łyżek stołowych ubitej słodkiej śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Kisiel śliwkowy
Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na małe kawałki, przełożyć do naczynia i wymieszać z frutilozą, rumem i cynamonem; dodać też goździk. Całość odstawić na około 30 minut, do momentu aż owoce puszczą sok.
Śliwki zalać 1/4litra wody i zagotować ciągle mieszając.
Kisiel gotować do momentu, aż osiągnie oczekiwaną konsystencję, zdjąć garnek z kuchenki, dodać środek żelujący i jeszcze raz zagotować.
Napełnić miseczki deserowe kisielem śliwkowym, usuwając przy tym cynamon i goździk, całość pozostawić do schłodzenia.
Na krótko przed podaniem ozdobić kisiel bitą śmietaną.

Tagi:

śliwki