Sposób przygotowania:
Kisiel śliwkowy
Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na małe kawałki, przełożyć do naczynia i wymieszać z frutilozą, rumem i cynamonem; dodać też goździk. Całość odstawić na około 30 minut, do momentu aż owoce puszczą sok.
Śliwki zalać 1/4litra wody i zagotować ciągle mieszając.
Kisiel gotować do momentu, aż osiągnie oczekiwaną konsystencję, zdjąć garnek z kuchenki, dodać środek żelujący i jeszcze raz zagotować.
Napełnić miseczki deserowe kisielem śliwkowym, usuwając przy tym cynamon i goździk, całość pozostawić do schłodzenia.
Na krótko przed podaniem ozdobić kisiel bitą śmietaną.
Śliwki zalać 1/4litra wody i zagotować ciągle mieszając.
Kisiel gotować do momentu, aż osiągnie oczekiwaną konsystencję, zdjąć garnek z kuchenki, dodać środek żelujący i jeszcze raz zagotować.
Napełnić miseczki deserowe kisielem śliwkowym, usuwając przy tym cynamon i goździk, całość pozostawić do schłodzenia.
Na krótko przed podaniem ozdobić kisiel bitą śmietaną.