Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kisiel truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jak raz spróbowaliśmy jak smakuje domowy kisiel, kupny poszedł w odstawkę. Najlepiej smakuje nam taki, w którym są jeszcze kawałki owoców.

Kisiel truskawkowy

Składniki:

Kisiel truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Kisiel truskawkowy

Etap 1

Kisiel truskawkowy
Umyte odszypułkowane i pokrojone truskawki przełożone do garnka.

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka.

Etap 2

Kisiel truskawkowy
Truskawki zagotowane z dodatkiem wody i cukru.

Do owoców wlać 3/4 szklanki wody, dodać cukier (można go dodać więcej lub mniej, w zależności od upodobań), zagotować.

Etap 3

Kisiel truskawkowy
Mąką ziemniaczana dokładnie wymieszana z resztą wody.

Do pozostałej wody dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Zawiesinę powoli wlewać do gotujących się truskawek i cały czas mieszać. Gotować chwilkę na małym ogniu nie przerywając mieszania, aż kisiel zgęstnieje. Podawać najlepiej na ciepło.