Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kisiel żurawinowo-porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Świetny i szybki deser z pozostałości ze spiżarni ;)

Kisiel żurawinowo-porzeczkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kisiel żurawinowo-porzeczkowy

 

  • Na 3 porcje:
  • 250 ml gęstego soku z porzeczek (domowego)
  • 250 ml soku żurawinowego (kupionego)
  • 100 ml wody
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

 

  • Do dekoracji - 4 herbatniki

 

Sposób przygotowania:

Kisiel żurawinowo-porzeczkowy
W garnuszku wymieszać sok z porzeczek i sok żurawinowy, wsypać cukier waniliowy, zamieszać. Postawić na gazie i zagotować. Do kubeczka wlać 100 ml wody, wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać. Gdy soki się zagotują, wlać mieszaninę z mąki i wody, zamieszać szybko, trzymać na ogniu do zagotowania. Gorący kisiel rozlać do miseczek lub pucharków, zostawić do lekkiego ostudzenia. 1 herbatnik pokruszyć i posypać wszystkie porcje kisielu, do każdej włożyć po jednym całym herbatniku i podawać ciepły lub ostudzony, w zależności od upodobań.
Kisiel żurawinowo-porzeczkowy
oba soki mieszamy w rondelku dodajemy cukier i zagotowujemy

Tagi:

domowe