slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Domowy kisiel żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na zdrowy, jesienny kisiel z owoców żurawiny. Taki kisiel jest zdrowy i ma wiele witamin z owoców. Zrobienie go to nic trudnego.

Domowy kisiel żurawinowy

Składniki:

Domowy kisiel żurawinowy

 

  • 1 szkl świeżej żurawiny
  • 1 szkl wody + 1/4 szkl
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • dekoracja: jogurt naturalny, cukier trzcinowy, melisa

Sposób przygotowania:

Domowy kisiel żurawinowy
Żurawinę myjemy oraz kroimy każdy owoc na pół. Przekładamy ją do garnka, wlewamy 1 szkl wody, wrzucamy cynamon i anyż i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 minut, aż owoce żurawiny się rozpadną.Wtedy wyjmujemy laskę cynamonu i anyż. Następnie słodzimy owoce cukrem trzcinowym i mieszamy.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/4 szkl wody i wlewamy do kisielu. Gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gorący kisiel żurawinowy przekładamy do pucharków i dekorujemy. Smacznego.

Można dodać więcej cukru-mój kisiel jest lekko kwaśny.