mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kisiel żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Kisiel żurawinowy kwaskowy dodałam do niego miodu zamiast cukru. Dzięki bezom smaki słodyczy i kwaśne wyrównują się.

Kisiel żurawinowy

Składniki:

Kisiel żurawinowy

 

 

  • pozostałe:

 

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 opakowania fix do śmietany
  • czekolada gorzka, listki czekoladowe
  • 12 bezików małych

Sposób przygotowania:

Kisiel żurawinowy

ETAP 1:

Kisiel żurawinowy
żurawinę płuczę wlewam wodę i gotuję na wolnym ogniu

Żurawinę płuczę, przekładam do garnka i dolewam wodę. Wstawiam na wolnym ogniu i gotuję aż żurawina zrobi się miękka, na końcu dodaję miód.

ETAP 2:

Kisiel żurawinowy
do gotującej się zurawiny dolewam mąkę ziemniaczaną

Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i wlewam do gotującej się żurawiny. Doprowadzam do wrzenia i gotuję minutę. Kisiel odstawiam do przestygnięcia.

ETAP 3:

Kisiel żurawinowy
śmietana kremówka ubita na sztywno z fixem

Śmietanę kremówkę ubijam z fixem na sztywno.

ETAP 4:

Kisiel żurawinowy
bezy małe kisiel żurawinowy w pucharkach

Do pucharków przekładam beziki, dodaję żurawinę, śmietanę i dekoruję czekoladą startą i listkami czekoladowymi.