przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kiszka ziemniaczana wg przejs

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Regionalna potrawa z Suwalszczyzny wg. przepisu mojej Mamy

Kiszka ziemniaczana wg przejs Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kiszka ziemniaczana wg przejs

 

  • (na dwie duże blachy)
  • 5 kg ziemniaków
  • ok. 30 dag jelit
  • 3 duże cebule
  • sól do smaku
  • ok. 6 kopiastych łyżek smalcu

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana wg przejs
Przede wszystkim musimy przygotować jelita. Najczęściej używa się cienkich jelit wieprzowych. Ważne jest by je dokładnie oczyścić z obu stron. Ja stosuję sposób mojej Mamy : do miski wlewam wodę, wrzucam garść gruboziarnistej soli i nią szoruję jelita. Po skończeniu czyszczenia jednej stronę, przewracam jelita na drugą stronę i szoruję ją tak samo. Powinno się to zrobić z wyczuciem, w miarę delikatnie, tak aby jelita się nie porwały. Obrane ziemniaki myjemy i trzemy jak na placki - na tarce o najdrobniejszych oczkach lub za pomocą malaksera. Do masy ziemniaczanej dodajemy drobno posiekaną cebulę.Solimy do smaku.Można dodać np. majeranek, ja jednak uwielbiam kiszkę doprawioną jedynie solą. Napełniamy jelita masą ziemniaczaną przy pomocą rurki do przygotowywania kiełbas. Końcówki jelit związujemy bawełnianą nitką. Zawijamy gotowe kiszki "w ślimaki", układamy na wysmarowanej uprzednio obficie tłuszczem blasze. Aby nie popękały w trakcie pieczenia, musimy je ponakłuwać w kilku miejscach. Na wierzch kiszek kładziemy pozostały tłuszcz. W piekarniku z termoobiegiem piekłam kiszki -najpierw około 30 minut w temperaturze 180 stopni, później w temperaturze 200 stopni - jeszcze około godziny. Gdy jedna strona kiszek już się zrumieni, należy odwrócić kiszki na drugą stronę. Zjadamy na gorąco. Można kiszki również odsmażyć na drugi dzień na patelni.
Kiszka ziemniaczana wg przejs
Kiszki napełniamy masą ziemniaczaną za pomocą rurki do kiełbas
Kiszka ziemniaczana wg przejs
Kiszki układamy w kształt ślimaków na blaszce

Tagi:

ziemniaki