Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Kiszona sałata lodowa z kalafiorem i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i zdrowa kiszona mieszanka warzywna, która pasuje jako dodatek do obiadu, do grilla, do kanapek i sałatek.

Kiszona sałata lodowa z kalafiorem i papryką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kiszona sałata lodowa z kalafiorem i papryką

 

Sposób przygotowania:

Kiszona sałata lodowa z kalafiorem i papryką
Przygotować duży słoik z dopasowaną pokrywką - mój ma 2,5 litra pojemności.

Pokroić w szerokie paski albo w zwarte cząstki niewielką główkę lodowej sałaty.

Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Kalafiora podzielić na niewielkie różyczki.

Warstwami układać w słoiku sałatę i przekładać papryką i kalafiorem. Dokładać przyprawy.

Każdą warstwę zalewać solanką i dość mocno upychać w słoiku.

Wierzch powinien być zalany, nie mogą ponad powierzchnię płynu wstawać kawałki warzyw.

Słoik delikatnie zakręcić nie dokręcając do oporu, aby w trakcie fermentacji gaz miał swobodne ujście.

Słoik wstawić do jakiegoś naczynia, gdzie będzie odpływał kwas.

Po kilku dniach warzywa są gotowe do jedzenia.
Kiszona sałata lodowa z kalafiorem i papryką
Warzywa pokroić dosyć ciasno układać w słoju.
Kiszona sałata lodowa z kalafiorem i papryką
Warzywa zalać solanką w proporcji łyżka soli + litr wody.

Tagi:

przetwory