Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone na zupę
Ogórki myjemy i osuszamy. W międzyczasie obieramy chrzan i kroimy w nieduże kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Koper myjemy i kroimy na drobno. Ogórki ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy solą, dodajemy pokrojony czosnek i chrzan oraz koper i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 - 3 godziny. Tak przygotowane ogórki wkładamy do wypatrzonych i czystych słoików do 3/4 wysokości.
Zalewamy resztą soku który został w misce. Zakręcamy słoiki i odstawiamy ( na ręcznik ) na około tydzień. Po tym czasie słoiki pasteryzujemy przez 10 minut.
Zalewamy resztą soku który został w misce. Zakręcamy słoiki i odstawiamy ( na ręcznik ) na około tydzień. Po tym czasie słoiki pasteryzujemy przez 10 minut.