Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone na zupę
Ogórki myjemy i osuszamy. W międzyczasie obieramy chrzan, który kroimy w kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Koper myjemy i kroimy na drobno. Ogórki ścieramy ze skórką na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy solą, dodajemy pokrojony czosnek i chrzan oraz koper i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 - 3 godziny.
Ogórki wkładamy do wypatrzonych, czystych słoików do 3/4 wysokości.
Zalewamy resztą soku który, został w misce. Zakręcamy słoiki i odstawiamy ( na ręcznik ) na tydzień. W tym czasie ogórki będą się kisić.
Słoiki z ogórkami pasteryzujemy przez 10 minut.
Ogórki wkładamy do wypatrzonych, czystych słoików do 3/4 wysokości.
Zalewamy resztą soku który, został w misce. Zakręcamy słoiki i odstawiamy ( na ręcznik ) na tydzień. W tym czasie ogórki będą się kisić.
Słoiki z ogórkami pasteryzujemy przez 10 minut.