kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Ogórki kiszone na zupę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do przygotowania kiszonych ogórków na zupę, wybieram duże i niekształtne ogórki, które jest trudno włożyć do słoika. Polecam.

Ogórki kiszone na zupę

Składniki:

Ogórki kiszone na zupę

 

  • 4 kg ogórków kiszonych
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 10 ząbków czosnku
  • spory kawałek chrzanu
  • 5 - 7 gałązek kopru

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone na zupę
Ogórki myjemy i osuszamy. W międzyczasie obieramy chrzan, który kroimy w kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Koper myjemy i kroimy na drobno. Ogórki ścieramy ze skórką na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy solą, dodajemy pokrojony czosnek i chrzan oraz koper i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 - 3 godziny.

Ogórki wkładamy do wypatrzonych, czystych słoików do 3/4 wysokości.

Zalewamy resztą soku który, został w misce. Zakręcamy słoiki i odstawiamy ( na ręcznik ) na tydzień. W tym czasie ogórki będą się kisić.

Słoiki z ogórkami pasteryzujemy przez 10 minut.