kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ogórki kiszone na zupę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do przygotowania kiszonych ogórków na zupę, wybieram duże i niekształtne ogórki, które jest trudno w całości włożyć do słoika. Polecam.

Ogórki kiszone na zupę

Składniki:

Ogórki kiszone na zupę

 

  • 4 kg ogórków kiszonych
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 10 ząbków czosnku
  • spory kawałek chrzanu
  • 5 - 7 gałązek kopru
  • słoiki

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone na zupę
Ogórki myjemy i osuszamy. W międzyczasie obieramy chrzan i kroimy w nieduże kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Koper myjemy i kroimy na drobno. Ogórki ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy solą, dodajemy pokrojony czosnek i chrzan oraz koper i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 - 3 godziny. Tak przygotowane ogórki wkładamy do wypatrzonych i czystych słoików do 3/4 wysokości.
Zalewamy resztą soku który został w misce. Zakręcamy słoiki i odstawiamy ( na ręcznik ) na około tydzień. Po tym czasie słoiki pasteryzujemy przez 10 minut.