haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Klasyczna i kremowa surówka coleslaw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nazwa Coleslaw nie pochodzi od nazwiska, a od niderlandzkiego słowa "koolsalade" i oznacza zwyczajnie... surówkę z kapusty! Pierwsze wzmianki znaleziono już w zapiskach kulinarnych starożytnych Rzymian. A więc próżno doszukać się tu polskich korzeni!

Klasyczna i kremowa surówka coleslaw  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczna i kremowa surówka coleslaw

 

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyzki posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Sposób przygotowania:

Klasyczna i kremowa surówka coleslaw
1. Kapustę szatkujemy drobno, solimy ugniatamy i zostawiamy na pół godziny, po czym ponownie ugniatamy.

2. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. cebule siekamy drobno, zasypujemy 1 łyżeczka cukru i zostawiamy na 5 minut.

4. Koperek lub natkę pietruszki siekamy.

5. Tak przygotowane składniki wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki majonezu, oliwę, biały ocet winny lub cytrynę, pieprz i ponownie mieszamy.
Klasyczna i kremowa surówka coleslaw
Podstawowe składniki to kapusta, marchew i cebula, ale można dodać też jabłko lub ananas.
Klasyczna i kremowa surówka coleslaw
Kapustę szatkujemy, solimy i zostawiamy na pół godziny.
Klasyczna i kremowa surówka coleslaw
Cebulę kroimy drobno, mieszamy z cukrem i zostawiamy na 5 minut.
Klasyczna i kremowa surówka coleslaw
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do surówki.