Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Coleslaw z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Prosta i smaczna wersja najbardziej znanej surówki na świecie Coleslaw tym razem z czerwoną kapustą - polecam.

Coleslaw z czerwonej kapusty

Składniki:

Coleslaw z czerwonej kapusty

 

  • ½ główki nie dużej kapusty czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Coleslaw z czerwonej kapusty
Kapustę czerwoną drobno szatkuje, przekładamy do salaterki, delikatnie solimy, pieprzymy i cukrzymy kapustę i ugniatamy ja rękami przez 1 minutę, aby puściła sok. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Cebule kroimy w cienkie plasterki dodajemy do salaterki. Do salaterki dodajemy ocet, majonez, musztardę i całość starannie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy surówkę raz jeszcze solą, pieprzem i odrobiną cukru. Odstawiamy na 15 minut aby smaki się przegryzły.