Kraina Sosny

Kraina Sosny

Kucharz
[Przepisów: 6]

Klasyczne faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ma chyba nic lepszego na tłusty czwartek jak świeże, cienkie, chrupiące i oprószone cukrem pudrem faworki.

Klasyczne faworki

Składniki:

Klasyczne faworki

ciasto

Sposób przygotowania:

Klasyczne faworki

ciasto

Mąkę przesiać do misy. Dodać śmietanę, sól, ocet oraz jajko. Ze składników zagnieść gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto na faworki rozwałkować na stolnicy na bardzo cienki płat. Jeśli to konieczne - podsypać niewielką ilością mąki.


Z rozwałkowanego ciasta wycinać radełkiem podłużne ciastka z rozcięciem na środku. Wycięte ciastka zwijać przez wykonany otwór i smażyć na smalcu na złoty kolor. Suszyć na ręczniku papierowym.


Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.