SUPERPRZEPIS

Chrust, czyli karnawałowe faworki

  • IwonaM
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Chrust, czyli karnawałowe faworki Więcej zdjęć (2)

Chrust, czyli karnawałowe faworki to propozycja na karnawałowe szaleństwo. Łatwe w przygotowaniu i szybko się smażą, a smakują wspaniale. Idealne faworki to te, które mają miliony bąbelków - a otrzymamy je dzięki dobrze ubitemu ciastu.

Składniki:

Chrust, czyli karnawałowe faworki

CIASTO:

Sposób przygotowania:

Chrust, czyli karnawałowe faworki

CIASTO

Chrust, czyli karnawałowe faworki
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą.

Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą na stolnicy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

CIASTO

Chrust, czyli karnawałowe faworki
Dobrze wyrobione, elastyczne i gładkie ciasto zwijamy i "bijemy" wałkiem.

Tak przygotowane ciasto składamy i mocne i energicznie "bijemy" wałkiem, aż się rozpłaszczy, czynność zwijania i bicia powtarzamy ok 30 min. To dzięki dobrze ubitemu ciastu powstaną nam bąbelki powietrza, a chrust będzie chrupki.

CIASTO

Chrust, czyli karnawałowe faworki
Nasze ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane.

Ciasto dzielimy na wie części. Każdą rozwałkowujemy bardzo cieniutko i za pomocą noża lub radełka do ciasta wycinamy paski wzdłuż o średnicy ok 2,5- 3 cm., a następnie każdy paseczek kroimy na paski o długości ok 5-7 cm. i na każdym kawałku robimy nacięcie przez które przewijamy ciasto.

SMAŻENIE

Chrust, czyli karnawałowe faworki
Smażymy faworki na słomkowy kolor.

Olej rozgrzewamy w garnku i wkładamy po kilka naszych chruścików, po ok 10 s. przewracamy na drugą stronę. Faworki powinny mieć ładny słomkowy kolor. Gotowe przedkładamy na papierowy ręcznik by obciekły z tłuszczu, a zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!