Sposób przygotowania:
Chrust, czyli karnawałowe faworkiCIASTO
Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą na stolnicy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
CIASTO
Tak przygotowane ciasto składamy i mocne i energicznie "bijemy" wałkiem, aż się rozpłaszczy, czynność zwijania i bicia powtarzamy ok 30 min. To dzięki dobrze ubitemu ciastu powstaną nam bąbelki powietrza, a chrust będzie chrupki.
CIASTO
Ciasto dzielimy na wie części. Każdą rozwałkowujemy bardzo cieniutko i za pomocą noża lub radełka do ciasta wycinamy paski wzdłuż o średnicy ok 2,5- 3 cm., a następnie każdy paseczek kroimy na paski o długości ok 5-7 cm. i na każdym kawałku robimy nacięcie przez które przewijamy ciasto.
SMAŻENIE
Olej rozgrzewamy w garnku i wkładamy po kilka naszych chruścików, po ok 10 s. przewracamy na drugą stronę. Faworki powinny mieć ładny słomkowy kolor. Gotowe przedkładamy na papierowy ręcznik by obciekły z tłuszczu, a zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
mocsłodkości
lukrowanepierniczki